All Projects
 ︎︎︎Research
 ︎︎︎Teaching
 ︎︎︎Design

News
People
Contact
Outreach

Facebook
Instagram
Issuu
Wechat
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.

Our philosophy revolves around the paradox embedded into the word “condition”, as a noun it refers to a context, a circumstance, or a situation, while as a verb it implies change - to condition something based on an original state.




Condition_Lab © 2020 School of Architecture,
The Chinese University of Hong Kong
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.




Pingtan Library
Gaobu, 2020
Having completed the “Book House” project in the Dong Minority village of Gaobu (Dec 2018), we have witnessed how an educational project can unite and help a community.  The project allows the children of Gaobu, roughly 90 students with limited exposure to books, to play and learn in a safe and inspiring environment.

The lessons learnt over 1 year designing and building the Gaobu Book House, especially related to social and heritage issues, can now be translated into a new project.  Recently we were contacted by the Pingtan primary school, another Dong Minority village further downstream from Gaobu, that serves as the main educational hub for many nearby villages, accommodating close to 400 children between the ages of 3-12.

Speaking to the Principal of the School, Mr. Hou Zhimin, he was wondering whether a “Book House” library model could be developed for his school, which now has very basic library.  He was very interested in how the Gaobu project design retains the traditional vernacular architectural language that is missing in his campus.

The Pingtan Primary School, is a courtyard complex of concrete buildings built around a central courtyard/playground.  None of the existing buildings are related to Dong traditional architecture and is generally in a poor state of disrepair.  The premise has a vacant plot that today houses a temporary shed that the principle believes would be a good site for small timber library.


Research Design Team
Prof. Peter W. Ferretto
LAM Man Yan Milly
LIU Ziwei Paula
WONG Yuk Tsin Beryl



︎︎︎Previous  Next︎︎︎