All Projects
 ︎︎︎Research
 ︎︎︎Teaching
 ︎︎︎Design

News
People
Contact
Outreach

Facebook
Instagram
Issuu
Wechat
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.

Our philosophy revolves around the paradox embedded into the word “condition”, as a noun it refers to a context, a circumstance, or a situation, while as a verb it implies change - to condition something based on an original state.




Condition_Lab © 2020 School of Architecture,
The Chinese University of Hong Kong
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.




Tuen Mun
Hong Kong, 2016
Playground Proposal for Tuen Mun Park


The playground is a place of fantasy, a place to escape, a fragment of the imaginary world that that has been left behind in our present ‘real’ world.  Far too often playground designs forget this key ingredient of fun, producing generic conditions devoid of inspiration and enjoyment.  “Ground-Play” inverts this sober state, focusing on designing a series of spaces where children as well as adults can dream and escape their daily stresses connected with living in a modern metropolis such as Hong Kong.

This project has been designed in section, where the existing perimeter of the park becomes the starting datum.  Rather than plan our design on a single level, we literally lift the existing park datum by 3m generating an open underworld dedicated to public participation.  A simple design move that instantly generates additional usable green (an important asset within HK’s dense urban setting) and also allows two simultaneous worlds to coexist: Park/Participation

Circles generate softness, they are simple shapes which children are naturally attracted to, playful.  The circle is also the departure point, the generating concept, for our “Ground-Play” project.be it: balls, balloons, bubbles or wheels, circles always stimulate fun and are inherently

The new activities of the park are always organized in pairs and are surrounded by a public domain.  This has been a central design criteria in the layout of the circles; to always allow every activity to be in close contact with the public, permitting parents and elders to always be in close proximity to the children playing.



Team
Prof. Peter W. Ferretto
CHOI Sungyeol

Collaboration
Francesco Rossini
Filipe Afonso



︎︎︎Previous   Next︎︎︎