All Projects
 ︎︎︎Research
 ︎︎︎Teaching
 ︎︎︎Design

News
People
Contact
Outreach

Facebook
Instagram
Issuu
Wechat
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.

Our philosophy revolves around the paradox embedded into the word “condition”, as a noun it refers to a context, a circumstance, or a situation, while as a verb it implies change - to condition something based on an original state.




Condition_Lab © 2020 School of Architecture,
The Chinese University of Hong Kong
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.




Pottery Museum
Goheung, 2013

Design for Goheung Pottery Museum



Genius Loci
The starting point for the new DONGBONG Museum is to create a harmonious balance between museum and context; where building and nature don’t compete or dominate but can work together.  For this reason we opted not to create a “object” type building but integrate a series of smaller buildings into the existing fabric, working with the “Genius Loci” of the site.


Traditional Village
The program is distributed into a series of houses that are scattered onto the landscape similar to how a traditional Korean Villages are formed, considering orientation, views, topography.  The position of each mass creates two important spacial phenomena:  firstly the in between spaces become the new public space of the museum accommodating facilities such as the lobby, circulation and viewing platform; secondly these spaces act as openings to the surrounding engaging visitors with the amazing natural beauty.


Landmark Roof
The clustered of “houses” becomes unified into a single museum building  by a roof system that both encloses the spaces and gives a strong sense of directionality to the visitors.  This new roof-scape in turn becomes the landmark gesture, acting as a gate to the visitors arriving to parking site.

Nature Journey
Building and Nature work together to create a synergy.  To enable this interaction  we have created a Pavilion walkway, a series of 7 pavilions scattered onto the site where people can be illuminated.


Winning Entry
Goheung Pottery Museum Design Competition

Team

Peter W. Ferretto
KIM Hyunsu
CHOI Sungyeol
PYUN Heeyoung
Sora Yoo
SHIN Eunju
LEE Christina

Local Architect
U-TOP
YANG Byeongbeom
CHAE Seunghoon
KWON Taewang

Museum
Mireseum
CHOI Seogjung
KANG Kisung
KIM Seungwhan

Interior
Idest
KIM Byungnam
YOON Sumi
LEE Seonyoung
WOO Yangsik


︎︎︎Previous   Next︎︎︎