All Projects
 ︎︎︎Research
 ︎︎︎Teaching
 ︎︎︎Design

News
People
Contact
Outreach

Facebook
Instagram
Issuu
Wechat
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.

Our philosophy revolves around the paradox embedded into the word “condition”, as a noun it refers to a context, a circumstance, or a situation, while as a verb it implies change - to condition something based on an original state.




Condition_Lab © 2020 School of Architecture,
The Chinese University of Hong Kong
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.




Oslo Museum
Oslo, 2009

A Platform, a Courtyard and an Ice cube


This project focuses on two key ideas, creating a new public realm both internal and external and establishing a clear identity for the new National Museum.  Consolidating three National Museums into one comprehensive museum is an ambitious task; the task becomes especially compelling when the architecture proposal has to engage with a historical national monument.

Reactivating the role of the existing Vestbanen building, in effect turning back the clock and bringing the former train station alive is the starting point for our architectural intervention.  The Vestbanen building becomes the main entrance to the museum complex and is absorbed into the new.  This clear juxtaposition between old/new is a critical decision which combines the two entities rather than allow both to dwell as separate urban fragments.


Team
Peter W. Ferretto
SONG Heeri



︎︎︎Previous   Next︎︎︎