All Projects
 ︎︎︎Research
 ︎︎︎Teaching
 ︎︎︎Design

News
People
Contact
Outreach

Facebook
Instagram
Issuu
Wechat
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.

Our philosophy revolves around the paradox embedded into the word “condition”, as a noun it refers to a context, a circumstance, or a situation, while as a verb it implies change - to condition something based on an original state.




Condition_Lab © 2020 School of Architecture,
The Chinese University of Hong Kong
 



Condition_Lab is a Design Research Laboratory based within the School of Architecture at CUHK. Established in 2018, our primary focus is to improve people’s lives through design.

The Lab’s research resolves around designing socially responsible architectural prototypes. By working hand-in-hand with local partners on real sites, our aim is to develop projects that foster a better sense of community. The prototype acts as a vessel to generate new knowledge about how people inhabit their environment.




Mud Library
Heyuan, 2020
Community Library for Hakka Village


Hakka Villages in North Guangdong are characterized by being built in mud. Mud in the form of bricks and rammed earth was the prevalent material for most villages of dwellers. He Xin Wu, is an example of a fortified Hakka Village with more than 6 rows of housing and an outer perimeter defence wall. This perimeter wall has a series of towers strategically located along the outer edge, they were used in self defence as watch out posts to defend the enclave.

The new mud tower prototype reinterprets this typology in a new structure that aims to be a learning center for local children and visitors. The outer skin is made from staked adobe bricks while the internal stairs is made from locally sourced timber. The staircase is both the means to the viewing platform as well as the bookshelf of the library.


Research Design Team
The Chinese University of Hong Kong
Prof. Peter W. Ferretto
WANG Haoran Howard

Guangzhou University
Prof. CAI Ling




︎︎︎Previous  Next︎︎︎